Availability: Na sklade

Slovenská Hudba

1
SKU: N/A

20,00 

oznam pre predplatiteľov:

aktuálna suma predplatného pre : 4vydania rok 2023 bude 20€

Kategória:

Popis

Muzikologickú revue Slovenská hudba (49. ročník) v roku 2023 tvoria štyri samostatné čísla.

V tematicky ladenom č. 1/2023 s podtitulom Spoločensko-politické krízy a hudba vzbudzujú záujem viaceré štúdie zaoberajúce sa otázkami vplyvu spoločensko-politických kríz na slovenskú hudbu: M. Štefková: „O večných začiatkoch.“ Zápas o položenie základov modernej slovenskej hudby; B. Ladič: „Do krajších dní.“ Slovenská zborová a kantátová tvorba v službách propagandy po februári 1948; M. Ščepán: Autobiografické momenty v diele Tadeáša Salvu; K. Hašková: Peter Kolman a jeho ostrov slobody; V. Oravec Ballánová: Ľubica Čekovská: Impresario Dotcom – vplyv pandémie na genézu opery. Pozornosť si zaslúži aj autobiografický pohľad autora J. Iršaia na vznik a charakter diela O Tikkun Olam. Môj pohľad na…

V č. 2/2023 Slovenská hudobná tvorba  je priestor venovaný výlučne slovenskej hudobnej tvorbe z oblasti tzv. vážnej i populárnej hudby. L. Danihel: Úvaha podnietená úvahami. O Zeljenkovom Osvienčime; M. Stahl: Ilja Zeljenka – Spievať?; O. Veselý: Kompozície slovenských skladateľov a skladateliek pre gitaru; J. Ruttkay: Profil hudobného skladateľa, textára a organizátora hudobnej kultúry populárneho okruhu Ľudovíta Štassela (k 100. výročiu narodenia). Pozornosť čitateľov určite pritiahne aj rozhovor so slovenskou klaviristkou Evou Virsik o neľahkej umeleckej ceste koncertnej klaviristky.

V č. 3/2023 Gitara – Air de Russe – V. Čáp dominujú dve rozsiahle štúdie – pokračovanie rozsiahlej štúdie O. Veselého o tvorbe slovenských skladateľov pre gitaru aj s ich osobnými výpoveďami (Kompozície slovenských skladateľov a skladateliek pre gitaru II) a prvá časť štúdie V. Godára venovaná Ruskej piesni a hudbe klasicizmu a romantizmu. Pozornosť zaujme aj esej z pera slovenského operného režiséra a muzikológa P. Smolíka Vladimír Čáp, polyglot scénografie hudobného divadla a štúdia E. Tavaly, zaoberajúca sa históriou hudobného vzdelávania na Slovensku (Hudobné vzdelávanie v Masarykovom 1. štátnom československom učiteľskom ústave v rokoch 1918 – 1938).

V  č. 4/2023 Hudobné vzdelávanie v Modre – V. Kubička sa nachádza ukončenie rozsiahlych štúdií O. Veselého (Kompozície slovenských skladateľov a skladateliek pre gitaru III) a V. Godára (Ruský klasicizmus alebo klasicisticko-romantické Rusko II), ako aj nová hudobnopedagogická štúdia z pera E. Tavaly Hudobné vzdelávanie v učiteľskom ústave v Modre v rokoch 1938 – 1950. Pozornosť čitateľov by sme však chceli upriamiť tiež na rozhovor V. Godára s jubilujúcim slovenským skladateľom V. Kubičkom (Skladby potrebujú dozrieť… Rozhovor s Víťazoslavom Kubičkom pri príležitosti jeho životného jubilea).

Ďalšie informácie

Aktuálne číslo

2 / 2023

Počet vydaní

4 Vydania

1 recenzia k Slovenská Hudba

  1. Milan

    Časopis Slovenská hudba tvorí pilier umenovedného bádania na Slovensku už niekoľko dekád a uverejňovaný obsah je mimoriadne kvalitný. Jednotlivé čísla bývajú tematicky jednotné, čo umožňuje autorom nahliadať na problém z viacerých uhlov. Ako verný čitateľ dúfam, že časopis bude v budúcnosti aj naďalej vychádzať v takto kvalitnom prevedení.

Pridať recenziu

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

dar_certifikat.pdf

Stiahnuť

Všeobecný darčekový certifikát